9.11.2010

Iklan Raya Timbul Kontroversi


Assalamualaikum..kepada semua pembaca blog yang baru melayari blog penulis ini yang masih banyak kekurangan. Penulis mengambil kesempatan ini mgucapkan selamat ari raya aidilfitri dan maaf zahir batin kepada sahabat2 yang mengenali diri penulis fakir ini..

Pada pagi hari raya ke-3, terasa seolah-olah ingin menulis mungkin sudah agak lama tidak memerah otak maklumlah time cuti-cuti raya ini. Kebetulan pulak, kuat sangat makan lemang dan soto..:) Pagi ini, penulis ingat nak menyentuh tentang isu pengharaman iklan TV3 raya yang telah digantung disebabkan iklannya menimbulkan kontroversi sebab menyentuh akidah. Apa yang cuba dibawa oleh pihak penganjur adalah untuk menyelaraskan tema 1 Malaysia yang dibawa oleh Perdana Menteri YAB Dato` Seri Najib Abd Razak.Tetapi akhirnya sedar tidak sedar iklan tersebut menimbulkan kemarahan umat Islam.

Disini jelas menunjukkan tiadanya tapisan yang dibuat dari peringkat atas. Tiadanya unit-unit agama khususnya dalam TV3 itu sendiri untum membuat teguran ataupun tapisan tentang hal ini. Walaupun permohonan maaf telah dibuat oleh pihak TV3 itu sendiri sepatutnya perkara seperti ini tidak sepatutnya berlaku khususnya di negara kita. Apabila berlakunya keadaan sedemikian, seolah-olah kia tertanya-tanya dimana graduan-grauan Pengajian Islam khususnya adakah tiada tempat untuk mereka di sana untuk memberi teguran. Takkanlah nak tunggu masyarakat membuat teguran. Pihak berkenaan perlu fikirkan inisiatif bagi mengelakkan hal sedemikian berlaku. Janganlah beranggapan masalah ini suatu masalah yang kecil pada hakikatnya ia menyentuh tentang masalah akidah Nampak jelas menunjukkan tiadanya kefahaman tentang islam itu sendiri terutamanya pihak penganjur. Mereka seolah-olah terbawa-bawa Islam Liberal dalam diri mereka.

Disini saya ingin memberi gambaran jelas tentang iklan yang disiarkan..Dan maklumat ini pun saya perolehinya daripada blog sahabat saya. Diharap ianya dapat dijadikan panduan kepada kita semua agar kita cepat-cepat sedar dengan keadaan yang berlaku sekarang.
kelainan. Apakah yang lainnya? sila lihat sendiri videonya di link ini:

http://www.youtube.com/watch?v=YKN5jW8WJ9Y

Di sini ada beberapa ulasan tentang iklan yang dipaparkan. Sama ada pembaca-pembaca yang bijak sekalian hendak mempercayainya atau tidak, terpulang.


Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingk...ap yang terbuka.

1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu
2.Buku - Bible
3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan
4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur
5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)
2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan
3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)
Pokok Krismas - Simbol Paganism

Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian
3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian
Scene 4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.
Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

1.Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)
2.Teluk Intan, Hilir P...erak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.
3.Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.

Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

1.Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

1. Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.

Cuba perhatikan, mengapa perlu ada awan yang 'menyalib' setiap menara masjid ini? Kebetulan jugakah ini? Atau memang di setiap menara-menara mana-mana masjid terdapat awan seperti ini?


Apa sebab perlu dipaparkan teratai dalam iklan Aidilfitri sedangkan banyak lagi bunga yang boleh disiarkan. Teratai ini mempunyai bahan yang menyala (pelita) di tengahnya seolah-olah teratai Buddha ketika melakukan upacara keagamaan mereka.

Mungkin gambar ini kelihatan biasa bagi sesiapa yang tidak menyedari tapi secara kebetulan atau tidak, inilah hasil penelitian yang diperoleh..

Rasanya semua sudah makruf tentang bintang 6 bucu yang terpapar bukan? Masya Allah.. Anda punya akal, nilailah kesemua ini dengan akal bijak anda..

Mungkinkah semua ini adalah kebetulan? Banyakkan membaca tentang agenda kafir laknatullah terhadap umat Islam memandangkan iklan ini berkaitan dengan perayaan umat Islam. Ingatlah, Allah berfirman dalam al-Quran: "Tidak akan pernah redha orang2 Yahudi dan Nasrani kerhadap kamu sehingga kamu menuruti telunjuk mereka" (2:120).

0 comments:

Post a Comment